Microgreens nebo klíčky?

Taky patříte mezi ty, kteří si myslí, že klíčky a microgreens jsou jedno a totéž? Oba tyto druhy rostlinek se sice sklízejí v rané růstové fázi, ale je mezi nimi řada rozdílů. Společně se na tyto odlišnosti v následujících odstavcích podíváme. 

Pěstování a růst

Jedním ze základních rozdílů mezi klíčky a microgreens je doba růstu do sklizně. Klíčky sklízíme již po zhruba 

3 – 5dnech od začátku procesu klíčení. Pro svůj růst nepotřebují světlo a pěstují se výhradně hydroponickou metodou. Výsledná rostlinka netvoří pravé listy, ale tzv. kotyledon neboli děložní lístek. Jedná se o první lístky, které se nacházejí už v semínku a slouží jako zásobárna živin pro výživu a následný růst rostliny. Vzhledem nepřipomínají budoucí pravé listy. 

U microgreens se doba růstu do první sklizně pohybuje v řádu 7 – 14dnů. Pro růst vyžadují světlo a dobrou vzduchovou ventilaci, jsou totiž náchylné na vlhkost. Kromě hydroponické metody je možné je pěstovat také v půdě. Vytváří se u nich již pravé listy, které jsou zelené. Mají tedy fotosyntetickou funkci a hospodaří s vodou v rostlince. 

Naše microgreens

Konzumace a zdravotní benefity

Zatímco klíčky se konzumují celé, u microgreens se jí pouze lístky a stonky bez kořínků. Na druhou stranu jsou microgreens mnohem bohatější na mikronutrienty i vlákninu. S přicházejícím podzimním obdobím jsou tak ideální volbou, jak obohatit svou stravu o přirozené zdroje minerálů a vitamínů.

Co si z toho odnést? 

Oba výše uvedené druhy rostlinek jsou velmi prospěšné pro naše tělo. Pokud si je však vzájemně porovnáme, jeví se microgreens jednoznačně jako lepší volba nejen z hlediska zdravotních benefitů, ale také díky jejich přidané hodnotě esteticky oživit naše jídla. A jak je známo, jíme i očima 😊 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *